website hit counter

Kaip išmokote

Forums VForumas N-18 Kaip išmokote

  • Creator
    Discussion
  • #20562

    Anonimas (Autorius)

      Skaniai gaminti?

    Page 1 of 2
    • Author
      Replies
    • #20564

      Anonimas

        Tiesiog praktika. Vaikystej kazkokiu pagrindu mama ismoke. Na keli pyragai, barsciai, kepsniai ir pan lietuviskas maistas. O paskkui tiesiog blogai, youtube. Ziuriu receptus ir gaminu. Pamazu turiu savo megstamu receptu pagrinda. Pati pradejau eksperimentuot ir dabaar jau intuityviai jauciu, ar kazkas deretu. Tik toka ziuriu del įkvėpimo. Pvz one pot recipes siuo metu labai patinka!

      • #20581

        Anonimas

          Per praktiką. Bet aš ir nemoku. Džiaugiuosi, jei kruopos gerai išverda neprisvilusios. Tiesiog nekeliu sau reikalavimų, kad būtų skanu visiems. Darau, kad būtų skanu man.

        • #20608

          Anonimas

            Nu mokykloje gi pagrindus ismoksti (net bernai) belieka toliau isbandineti receptus gi pilna ju ant kiekvieno kampo.
            Ko galit nemoket? Pjaustyti? Kepti? Ka ten nemoket? Idedi i keptuve ir ziuri,kad nesudegntu/nepajuoduotu, pamaisai, pavartai ir tiek. Nezinai kiek deti prieskoniu? RAGAUJI, nu zinokit nerealus dalykas tas ragavimas. Po keliu kartu pasipraktikavus, jau zinai ka daryt. Mano vaikas valgyt gaminti ismoko 15m, zinoma dar nepasitikejo savimi, tai stovejau salia ir atsaknejau i klausimus. Kada zinot, kad mesa iskepta 🙂 kokia recepto eiga ir t.t.
            As gaminti tingiu, bet megsu valgyt, tai gaminuosi,ka uzsimanau. Pvz uzsimaniau Cenaku, simta metu nevalgius, noriu negaliu, nu tai ziuriu receptus, isisrenku, kuris man skamba normaliausiai (kur maziau vargo), nusiperku ka reik, seku recepta, idedu i orkaite ir laukiu kol pasigamins. Ir nereikia aiskint,kad gali uzsisakyt, ne negali, nes niekas neveza arba negamina. Man va pvz sushi, wok, pica = kebabams, nu nusibosta. Norisi normalaus maisto. Cia nesenai uzsimaniau kotletu, velgi rodos paskutini karta valgiau pries metus. O moketi uz 2kotletukus 11e, eikit jus zinot kur. Uz tuos 11e tu pats pasidarai kotletu su bulviu kose ir garnyru ir visa seima pavalgo. Tik pripazinsiu,kad neturiu normalaus koteltu recepto, kiekviena karta vis kazkaip kitaip gaunasi, bet visada idomu ir skanu.

          • #20612

            Anonimas

              Skaniai yra skonio reikalas. Jei norit, kad skaniai visiem būtų, tai eikit į kulinarijos kursus. O jei norit, kad skaniai jums būtų, na, tuomet ragaukite 😀 Arba jei kavinėse dažnai valgot, tai nusifotkinkit, kas patiko. Ir po to bandykit pasigaminti pati. Gūglinkit receptų. Atraskit maisto blogerį, kurio skonis panašus į jūsų. Pvz aš seku tokią vokietę Mają, tai man labai jos receptai patinka. Būna ir skanūs, ir įdomūs, ir be mėsos – mano vyras jos nevalgo, tai tenka fantaziją įjungt, ką pagamint. Berods instagrame vadinasi Fitgreenmind. Tai pagal savo skonį ieškokit receptų kūrėjų – ar lietuvių, ar nebūtinai ir bandykit atkartot. Po to pati pasikoreguosit pagal save tuos receptus, kad jums skaniau būtų – ar aštriau, ar su mažiau druskos ir pan.

            • #20613

              Anonimas

                Man va pvz nepatinka amerikietiski receptai, Tasty fainai rodo vaizdine medziaga kaip gamina, bet sakes ju receptai ziaurus. Rodos visus prieskonius turi per pus mazinti. Pradedu galvot,kad pas juos ten darzoves,mesa, prieskoniai be skoniai, todel jie tiek pila. Kelis receptus bandziau buvo neimanoma valgyti.

              • #20614

                Anonimas
                  Anonimas

                  Nu mokykloje gi pagrindus ismoksti (net bernai) belieka toliau isbandineti receptus gi pilna ju ant kiekvieno kampo.
                  Ko galit nemoket? Pjaustyti? Kepti? Ka ten nemoket? Idedi i keptuve ir ziuri,kad nesudegntu/nepajuoduotu, pamaisai, pavartai ir tiek. Nezinai kiek deti prieskoniu? RAGAUJI, nu zinokit nerealus dalykas tas ragavimas. Po keliu kartu pasipraktikavus, jau zinai ka daryt. Mano vaikas valgyt gaminti ismoko 15m, zinoma dar nepasitikejo savimi, tai stovejau salia ir atsaknejau i klausimus. Kada zinot, kad mesa iskepta 🙂 kokia recepto eiga ir t.t.
                  As gaminti tingiu, bet megsu valgyt, tai gaminuosi,ka uzsimanau. Pvz uzsimaniau Cenaku, simta metu nevalgius, noriu negaliu, nu tai ziuriu receptus, isisrenku, kuris man skamba normaliausiai (kur maziau vargo), nusiperku ka reik, seku recepta, idedu i orkaite ir laukiu kol pasigamins. Ir nereikia aiskint,kad gali uzsisakyt, ne negali, nes niekas neveza arba negamina. Man va pvz sushi, wok, pica = kebabams, nu nusibosta. Norisi normalaus maisto. Cia nesenai uzsimaniau kotletu, velgi rodos paskutini karta valgiau pries metus. O moketi uz 2kotletukus 11e, eikit jus zinot kur. Uz tuos 11e tu pats pasidarai kotletu su bulviu kose ir garnyru ir visa seima pavalgo. Tik pripazinsiu,kad neturiu normalaus koteltu recepto, kiekviena karta vis kazkaip kitaip gaunasi, bet visada idomu ir skanu.

                  Na nežinau kokiam čia privačiam licėjuje jūs mokėtės, kad jus gaminti mokykloj mokino 😀 Aš mokiausi geriausioj savo rajono gimnazijoj tuo metu, tai technologijų pamokos buvo apie serviravimą ir pan., o paskui kokį receptą duoda ir sukis kaip moki. Mano grupelė „išplaukdavo“, nes aš namie buvau išmokinta gaminti. O visi kiti gaudavo 4–5 už receptą, nes nė velnio nieko nesigaudavo.
                  Jau kad galėtum imti receptą ir jį sekti, tai elementariai reikia žinoti, kad keptuvė turi būti sausa, kai pili aliejų, kad pyragui pirmiau maišai sausus ingredientus, po to šlapius, nes taip lengviau išmaišyt. Ką reiškia „patikrinti su krapštuku ar iškepę“. Čia man elementaru, bet jei niekad negaminai, tai ką tu žinosi. Aš labai pajutau šitą, kai su savo vyru pradėjau gyvent. JIs tikrai nedurnas. Bet tiesiog pas juos namie mama viską darė, jam nebuvo poreikio. Barake su gaminančiu draugu gyveno – vėlgi nebuvo poreikio. Tai pradžioj visiškai jokių įgūdžių neturėjo. Na pvz sutariam, kad gaminsim sriubą, virsim bulves, kepsim kepsnį ir padažą darysim. Tai tiesiog koks pasitaikė puodas po ranka, tokį ir ima ir visiškai nepagalvoja, kad reikia mažesnį padažui imt, o sriubai didesnį palikt ir pan. Čia gi tiesiog įgūdžiai, praktika.
                  Tai deja, bet jei tėvai nemokė, tai tikrai esi atsilikęs labai ir maisto gaminimas yra didžiulis ir naudingas įgūdis.

                  Puiku, kad autorius nori išmokti! Galit pasieiškot savo mieste, būna nemokamų kursų, galit eit į pvz sušių gaminimo pamoką, sriubų virimo pamoką ir pan. Čia jau aišku mokamų būna. Galit įsirpašyt į svečius pas kažką, kas mėgsta gaminti ir paprašyt, kad pamokytų. Arba galit eksperimentuot pats. Youtube daug naudingos info. Pvz., kanalas „sorted“ gal patiks, ten du šefai ir keli „normals“ gamina visokius patiekalus, šefas paaiškina, kodėl ir ką reikia daryt.

                • #20617

                  Anonimas

                    Prie ko cia licejus, jei visos mokyklos turi gaminimo pamokas, patys vaikai renkasi ka gaminti ismokt nori. Jei jums nepasiseke, tai cia jau nezinau kas kaltas labiau. Pati mokinaus mazame miestelyje, turiu draugu su vaikais ir maniskis vaikas mokesi normaliose mokyklose Vilniuje, visus mokina.

                    „keptuvė turi būti sausa, kai pili aliejų” – nu zinokit, ismoksti gyvai ir nebekartoji. Konditeirja yra atskiras mokslas, ten turi viska matuoti, sverti, temperatura ziureti. Man ten kosmosas.
                    Nu px dydis tu puodu, nori daug bulviu, imi dideli, nes i maza netilps. Jums matosi svarbu, kitiems px. As i maza puoda verdu sriuba dviem zmonem, nes kam dideli naudot?

                  • #20625

                    Anonimas

                      Pas mus kelios pamokos buvo, bet juk nera kad kiekvienas gamina nuo pradžios iki galo, yra darbų pasiskirstymas, tai net nelaikau to mokinimu. O ką gaminti irgi sąlygojama laiko, mokytojai norisi kuo paprasčiau. Tai bent aš kiek išmokau tai iš namų ir pati iš interneto receptus mėginau

                    • #20627

                      Anonimas

                        tai taip, darbu pamokos nera kulinarines studijos, bet ismoksti pagrindus, nebent tau neidomu ir sedi kampe ziuredamas i telefona.

                      • #20631

                        Anonimas

                          Na kiek mes ten gaminom, namine pica, salotas, supraskit kad ne visur vienodos mokyklos ir pamokos košė. O dėl telefonų tai klystat, mano laikais jie dar nebuvo populiarūs ir net minties nebuvo kad neštumeis į pamokas

                        • #20644

                          Anonimas
                            Anonimas

                            Prie ko cia licejus, jei visos mokyklos turi gaminimo pamokas, patys vaikai renkasi ka gaminti ismokt nori. Jei jums nepasiseke, tai cia jau nezinau kas kaltas labiau. Pati mokinaus mazame miestelyje, turiu draugu su vaikais ir maniskis vaikas mokesi normaliose mokyklose Vilniuje, visus mokina.

                            „keptuvė turi būti sausa, kai pili aliejų” – nu zinokit, ismoksti gyvai ir nebekartoji. Konditeirja yra atskiras mokslas, ten turi viska matuoti, sverti, temperatura ziureti. Man ten kosmosas.
                            Nu px dydis tu puodu, nori daug bulviu, imi dideli, nes i maza netilps. Jums matosi svarbu, kitiems px. As i maza puoda verdu sriuba dviem zmonem, nes kam dideli naudot?

                            Tai puiku, kad jum pasisekė su mokykla. Bet neįsivaizduokit, kad visur taip buvo. Dėl mano pavyzdžių – jūs čia vyšnias rankiojat. Aš tiesiog iliustracinius pavyzdžius pateikiau. Kad ir dėl puodo dydžio – jei turiu 3, tai jūs didžiausiam padažą gaminsit, o mažiausias liks sriubai ir KĄ TADA DARYSIT? Čia ne esmė, kur man „patinka“ virt kažką kažkame. Čia esmė, kad fiziškai į 400 ml prikaistuvį sriuba netelpa ir tai reikia apgalvoti bei palikti padažo gamybai.
                            Tas pats su aliejum – sakot, išmoksi gamindamas. Tai taip, išmoksi. Bet jei NIEKO nemoki, tai pagalvokit, koks pirmas gaminimas bus. Keptuvę su aliejum uždegsi, viskas svils, nemokėsi reguliuot tempt. tinkamai ir t. t. Kai mokiniesi po vieną tokį dalyką vienu metu, tai viskas ok. Bet jei viskas iš karto – gaunasi chaosas. Aš pati ir mėgstu ir, manau, moku gamint. Bet na kažkaip nesunku įsijaust į kitų žmonių kailį. Čia kaip tepalus pakeist, nei ten sunku, nei ką. Bet nu niekad to nedaręs atsidaryk kapotą, tai kažin ar jau taip aišku bus, kur čia išleist tuos tepalus, gal dar ką atsukt prieš tai reikia. O kur išvis tie oro filtrai dedasi ir kaip juos pakeist? Na jei niekad to nedarei, taigi žiūrint nepradės rodyklės mirksėt su instrukcijom 😀 Tai tas pats ir su gaminimu.

                          • #20648

                            Anonimas
                              Anonimas

                              Na kiek mes ten gaminom, namine pica, salotas, supraskit kad ne visur vienodos mokyklos ir pamokos košė. O dėl telefonų tai klystat, mano laikais jie dar nebuvo populiarūs ir net minties nebuvo kad neštumeis į pamokas

                              O tai pica salota yra nemaistas ? Ar mokykloje turima ismokyti visus patiekalus gaminti ? 😀 Parodo kaip recepto laikytis ir prasau toliau varot patys. Ir tie kas nori, gamina, bando, nu nepavysta kazkas, tai nepavyksta, bet yra kas pavyksta. Pas mane vaikinas nusiziurejas kaip gaminu apkepa, pats vienas budamas pabande, kazkodel nustebino,kad nera sudetinga gaminti.

                            • #20649

                              Anonimas
                                Anonimas
                                Anonimas

                                Prie ko cia licejus, jei visos mokyklos turi gaminimo pamokas, patys vaikai renkasi ka gaminti ismokt nori. Jei jums nepasiseke, tai cia jau nezinau kas kaltas labiau. Pati mokinaus mazame miestelyje, turiu draugu su vaikais ir maniskis vaikas mokesi normaliose mokyklose Vilniuje, visus mokina.

                                „keptuvė turi būti sausa, kai pili aliejų” – nu zinokit, ismoksti gyvai ir nebekartoji. Konditeirja yra atskiras mokslas, ten turi viska matuoti, sverti, temperatura ziureti. Man ten kosmosas.
                                Nu px dydis tu puodu, nori daug bulviu, imi dideli, nes i maza netilps. Jums matosi svarbu, kitiems px. As i maza puoda verdu sriuba dviem zmonem, nes kam dideli naudot?

                                Tai puiku, kad jum pasisekė su mokykla. Bet neįsivaizduokit, kad visur taip buvo. Dėl mano pavyzdžių – jūs čia vyšnias rankiojat. Aš tiesiog iliustracinius pavyzdžius pateikiau. Kad ir dėl puodo dydžio – jei turiu 3, tai jūs didžiausiam padažą gaminsit, o mažiausias liks sriubai ir KĄ TADA DARYSIT? Čia ne esmė, kur man „patinka“ virt kažką kažkame. Čia esmė, kad fiziškai į 400 ml prikaistuvį sriuba netelpa ir tai reikia apgalvoti bei palikti padažo gamybai.
                                Tas pats su aliejum – sakot, išmoksi gamindamas. Tai taip, išmoksi. Bet jei NIEKO nemoki, tai pagalvokit, koks pirmas gaminimas bus. Keptuvę su aliejum uždegsi, viskas svils, nemokėsi reguliuot tempt. tinkamai ir t. t. Kai mokiniesi po vieną tokį dalyką vienu metu, tai viskas ok. Bet jei viskas iš karto – gaunasi chaosas. Aš pati ir mėgstu ir, manau, moku gamint. Bet na kažkaip nesunku įsijaust į kitų žmonių kailį. Čia kaip tepalus pakeist, nei ten sunku, nei ką. Bet nu niekad to nedaręs atsidaryk kapotą, tai kažin ar jau taip aišku bus, kur čia išleist tuos tepalus, gal dar ką atsukt prieš tai reikia. O kur išvis tie oro filtrai dedasi ir kaip juos pakeist? Na jei niekad to nedarei, taigi žiūrint nepradės rodyklės mirksėt su instrukcijom 😀 Tai tas pats ir su gaminimu.

                                Ne, tiesiog cia jums atrodo tarsi tragedija tas mokinimas…As va pirmus blynus sudeginau, nes nezinojau,kad jie greit iskepa. Tragedijos nebuvo,ismeciau juodus blynus, ismokau,kad visgi reikia ziureti i kepancius blynus,o nepalikti juos. Del keptuves dregmes irgi ismoksti, pasluostai arba ikaitini ir isgaruoja vanduo, tada pili alieju. Bulves verdu didelem puode, sriuba mazam, problemos nera, padazo isvis neverdu, kam tas padazas. Negaminu savaitei,kad reiktu daug visko.

                              • #20650

                                Anonimas

                                  Bent mes mokykloj tai mikrobangėj kepėm „picas“. Kur ant pirktinio pado uždedi viską ir kepi. Tai čia realiai karštas sumuštinis, tik pavadinimas „pica“. Gaminimo tikrai neišmoksi taip. Na nebent nevalgyt iš mikrobangės tiesiai, nes nusideginsi :DD

                                • #20652

                                  Anonimas
                                    Anonimas
                                    Anonimas
                                    Anonimas

                                    Prie ko cia licejus, jei visos mokyklos turi gaminimo pamokas, patys vaikai renkasi ka gaminti ismokt nori. Jei jums nepasiseke, tai cia jau nezinau kas kaltas labiau. Pati mokinaus mazame miestelyje, turiu draugu su vaikais ir maniskis vaikas mokesi normaliose mokyklose Vilniuje, visus mokina.

                                    „keptuvė turi būti sausa, kai pili aliejų” – nu zinokit, ismoksti gyvai ir nebekartoji. Konditeirja yra atskiras mokslas, ten turi viska matuoti, sverti, temperatura ziureti. Man ten kosmosas.
                                    Nu px dydis tu puodu, nori daug bulviu, imi dideli, nes i maza netilps. Jums matosi svarbu, kitiems px. As i maza puoda verdu sriuba dviem zmonem, nes kam dideli naudot?

                                    Tai puiku, kad jum pasisekė su mokykla. Bet neįsivaizduokit, kad visur taip buvo. Dėl mano pavyzdžių – jūs čia vyšnias rankiojat. Aš tiesiog iliustracinius pavyzdžius pateikiau. Kad ir dėl puodo dydžio – jei turiu 3, tai jūs didžiausiam padažą gaminsit, o mažiausias liks sriubai ir KĄ TADA DARYSIT? Čia ne esmė, kur man „patinka“ virt kažką kažkame. Čia esmė, kad fiziškai į 400 ml prikaistuvį sriuba netelpa ir tai reikia apgalvoti bei palikti padažo gamybai.
                                    Tas pats su aliejum – sakot, išmoksi gamindamas. Tai taip, išmoksi. Bet jei NIEKO nemoki, tai pagalvokit, koks pirmas gaminimas bus. Keptuvę su aliejum uždegsi, viskas svils, nemokėsi reguliuot tempt. tinkamai ir t. t. Kai mokiniesi po vieną tokį dalyką vienu metu, tai viskas ok. Bet jei viskas iš karto – gaunasi chaosas. Aš pati ir mėgstu ir, manau, moku gamint. Bet na kažkaip nesunku įsijaust į kitų žmonių kailį. Čia kaip tepalus pakeist, nei ten sunku, nei ką. Bet nu niekad to nedaręs atsidaryk kapotą, tai kažin ar jau taip aišku bus, kur čia išleist tuos tepalus, gal dar ką atsukt prieš tai reikia. O kur išvis tie oro filtrai dedasi ir kaip juos pakeist? Na jei niekad to nedarei, taigi žiūrint nepradės rodyklės mirksėt su instrukcijom 😀 Tai tas pats ir su gaminimu.

                                    Ne, tiesiog cia jums atrodo tarsi tragedija tas mokinimas…As va pirmus blynus sudeginau, nes nezinojau,kad jie greit iskepa. Tragedijos nebuvo,ismeciau juodus blynus, ismokau,kad visgi reikia ziureti i kepancius blynus,o nepalikti juos. Del keptuves dregmes irgi ismoksti, pasluostai arba ikaitini ir isgaruoja vanduo, tada pili alieju. Bulves verdu didelem puode, sriuba mazam, problemos nera, padazo isvis neverdu, kam tas padazas. Negaminu savaitei,kad reiktu daug visko.

                                    Bet jum teoriškai diskutuot neįmanoma, ar ne? Aš nesuprantu, ar čia trolis per temas eina. Ar čia rimtai žmonėm su teksto suvokimu taip blogai. Čia jau ne jum konkrečiai komentaras. O bendrai pamąstymas apie kai kurių pasisakymus forume.

                                  Page 1 of 2

                                  Log in to reply.